01.10.2022

Mevlid-i Nebi - Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı gerçekleştirildi

2022 yılı Mevlid-i Nebi - Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı Konya İl Müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.

İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen açılış programı Hacıveyiszade Camii Baş İmam Hatibi Mehmet Çaba’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Konya İl Müftü Yardımcısı Kuddusi Uysal’ın açılış konuşması ile devam etti. Açılış konuşmasında Uysal, Diyanet İşleri Başkanlığımızca, 1986 yılından bu yana her yıl 01- 07 Ekim tarihleri “Camiler Haftası” olarak kutlanmış, 2003 yılında haftanın ismi “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak değiştirilmiş, 2011 yılından itibaren de Camiler ve Din Görevlileri Haftası farklı bir tema ile kutlana gelmiştir.

Bu yıl 07 Ekim 2022 Cuma gününün de Mevlid Kandili olması nedeniyle, 01-15 Ekim tarihleri “Mevlid-i Nebi - Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak, “Peygamberimiz - Cami ve İrşat” teması ile birlikte kutlanacaktır.

Peygamber Efendimiz, Allah’ın bizlere bir ihsanı ve hidayet rehberidir. Kur’an’ı Kerim’de:“ Andolsun, Allah, mü'minlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Âl-i İmrân Sûresi :164) buyrulmuştur. O’nun rehberliği, Kur’an ve Sünnet bütünlüğü, en önemli vazgeçilmez temel ilkemizdir. Bu milletin imanının gereği “Peygamber Sevgisi”, hakikaten çok özeldir. O’nun Çağrısı İmana ve Güzel Ahlaka Çağrıya Kulak Verelim. O’nun Çağrısı Camiye ve Huzura Çağrıya Kulak Verelim.

Camiler, İslam’ın sembolü, birliğimizin ve dirliğimizin nişanesi, Allah’ın evleri, camilere devam eden Mü’minler de Allah’ın (c.c.) evinin aziz misafirleridir. Cami ve mümin birbirini onaran ayrılmaz iki vefalı dosttur. Müminler cami inşa eder, camiler de müminlerin ruh dünyalarını inşa eder. Peygamber Efendimiz sav. “Bir kişiyi, mescide devamı, alışkanlık haline getirdiğini gördüğünüzde onun imanına şahitlik yapın. Çünkü Yüce Allah: "Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inananlar imâr eder” buyurmuştur. (Ahmet b. Hanbel, Müsned, III, 76)

Camilerimiz şehirlerimizin, Müslüman yurdu olduğunun en açık delilidir. Camiler, şehre vurulmuş İslam damgasıdır. Camiler, İmanımızın şahidi, inancımızın taş ve toprakta tecessüm etmiş halidir. En kıymetli ibadetimizi Allah’a arz ettiğimiz huzur bulduğumuz bir ibadethane, bedenlerle birlikte kalpleri de birleştiren birlik ve beraberlik merkezleri, eğitim mekanları, vatan tapularıdır. İslam Medeniyeti, cami merkezli bir medeniyettir.

Namazlarımızı camilerde eda etmeye gayret göstererek camilerimizi canlı tutalım. Asrı saadet misali ailece camide olalım, çocuklarımız ile cami arasında güçlü bir bağ kuralım. İbadet mekanı olması yanında kutlu bir eğitim yuvası kılalım. Hareketliliklerini bahane ederek çocuklarımızı camilerimizden uzaklaştırmayalım, camilerimizi sevdirelim. Kadın-erkek Müslümanlar olarak, Camiler, hayatımızın kıyısında değil merkezinde olsun.

Din Görevlilerimiz, Din Hizmetine adanmış gönüllerdir. İlahi çağrının son ve evrensel temsilcisi Sevgili Peygamberimizin miras ve emanetini omuzlarında taşıyan, Yüce Dinimiz İslam’ın yaşama, yaşatılma ve geleceğe taşınmasını dert edinen, necip milletimizin doğumundan - vefatına her daim yanında olan, sevincini sevinç, üzüntüsünü keder edinen, yetim ve kimsesizlerin kimsesi olma gayretinde olan, ‘Hademe-i Hayrat’, ‘Gönül Ehli’ ve insanlığın iman ve ahlak rehberleridir. Bu hayırlı hizmetlerinde yanlarında olalım.

İrşat ise, Allah’ın emri, Peygamber (as)’ın sünneti ve bizlerin omuzlarında en kutsal vazifedir. Dinimizin bekası ancak davet, tebliğ ve irşat ile mümkündür. İrşatta prensibimiz, Nahl süresi 125.ayette buyrulduğu üzere; “Rabbin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağırmak, en güzel şekilde mücadele etmek”, kolaylaştırmak zorlaştırmamak, müjdeleyip nefret ettirmemektir. Nebevi metottur. Onun bu özelliğini Kur’an-ı Kerim; “Allah’tan bir rahmet olarak onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba ve katı yürekli olsaydın, şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi.” Âl-i İmran, 3/159 ayetiyle ifade edilmektedir.

İl Müftülüğü ve tüm ilçe Müftülüklerimizce, hafta süresince “Peygamberimiz Camii ve İrşat” başlığı altında bir çok program icra edilecektir.

- 01 Ekim Cumartesi Saat: 14.00 Hacıveyiszade önünde Kızılay’da Kan Bağışı Programı,

- 02 Ekim 2022 Pazar Günü Kapu Camiinde “Ailece Sabah Namazında Camideyiz” Sabah Namazı Buluşması,

- 03 Ekim 2022 Pazartesi Saat 13.30 ‘da Hacıveyiszade camiinde Öğle Namazı Sonrası Bayanlara DİB Hac ve Umre Eğitim Daire Başkanı Esma Erten Konferansı,

- 04 Ekim 2022 Salı Saat: 10.00-13.00 Tüm Görevlilerimizle Kaynaşma Yemeği

- 05 Ekim 2022 Çarşamba saat:14.00’de Selçuklu İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda Afyon Karaman ve Antalya İl Müftülerinin katılımları ile “Peygamberimiz Cami ve İrşat” Konulu Panel Programı,

- 06 Ekim 2022 Perşembe Karatay İlçe Müftülüğüne bağlı Ethem Süheyla Çınar Cami ve Kur’an Kursu Açılışı,

- 07 Ekim Cuma Meram İlçe Müftülüğüne bağlı Aymanas Camii Açılışı (Cuma Namazı)

- 07 Ekim Cuma günü tüm camilerimizde ve Hacıveyiszade Camiinde saat:10.00 ve Akşamında Mevlid Kandili Özel Programları icra edilecektir.

Camilerimizi inşa eden, madden ve manen imar edip hizmet eden tüm hayırseverlerimiz ve din görevlilerimizden, ahirete irtihal edenlerine Rabbimden rahmet niyaz ediyor, hayatta olanlara sağlık, afiyet daha nice hayırlı hizmetler diliyorum.

Haftanın millet hayatımızın bekasına, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine vesile olmasını diliyor, tüm din din hizmetlerine adanmış gönüllerin haftasını tebrik ediyorum. ifadelerini kullandı. Hediye takdimi ile açılış programı sona erdi.