28.04.2020

2020 Ramazan Ayı Mesajı

بسم الله الرحمان الرحيم

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah’ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor). Bakara 185

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

أَتَاكُمْ رَمَضَانُ شَهْرٌ مُبَارَكٌ فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُ تُفْتَحُ فِيهِ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَتُغْلَقُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَحِيمِ وَتُغَلُّ فِيهِ مَرَدَةُ الشَّيَاطِينِ …

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Mescid-i Nebevî’nin minberine çıkarak ümmetine şöyle seslendi: “Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve azgın şeytanlar bağlanır.” Nesai, Sıyam.5

Muhterem Kardeşlerim!

Kur’an ayı, Oruc ayı, Takva ayı, Tevbe ayı, Rahmet ayı mübarek ramazan ayına kavuştuk.Ramazan ayı bize dosdoğru yolu gösteren, şifa ve rahmet olarak, Hakk’ı batıldan ayırmanın apaçık delilleri olan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği aydır.

Kardeşlerim!

Onbir ayın sultanı olan ramazan ayının hayatımızda özel bir yeri vardır. Kur’an-ı Kerimde adı anılan tek aydır. Rasulullah(sav) Yesrib’e teşrifleriyle orayı nasıl Medine-i Münevvere yapmış ise Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında inmesi öncesinde aylardan bir ay olan Ramazan’ı “Mübarek ay” haline getirmiştir.

Ramazan ayı ile ilgili Kur’an-ı Kerim: “Ramazan ayı ki; İnsanlara yol göstermek için Hak ile batılı birbirinden ayırmanın açık delilleri olmak üzere Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyleyse sizden kim bu aya erişirse onda oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculuk halinde olursa tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Allah size zorluk dilemiyor, kolaylık diliyor. Ayrıca sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği yol üzere Allah’ı tekbir ile yüceltmenizi istiyor ki belki şükredersiniz” buyurur. (Bakara 185)

Ramazan Rabbimizin çağrısıdır. Bizi esenliğe, bizi iyiliğe davet eder.

Ramazan bizi iyilerden kılar, bizim iyiliği yeryüzünde hakim kılmamız için bize yardımcı olur. Bizler Rabbimizi, kendimizi, dostumuzu düşmanımızı unutuyoruz.

Her yıl gelen Ramazan bize hatırlatmaya gelir; Rabbimizi, kendimizi, kardeşimizi, annemizi, babamızı, komşumuzu, ailemizi, unuttuğumuz her şeyi bize hatırlatmaya gelir.

Ramazan bize baki olanı hatırlatır, fani olanları hatırlatır. Gücün, servetin faniliğini; İyiliğin, güzelliğin, adaletin, ahlakın baki olduğunu hatırlatır.

Ramazan bize örselenen kardeşliğimizi tamir etmeye, kırdığımız gönülleri yeniden yapmaya gelir. Kur’an-ı Kerim’in vahyinin başlangıcı olan Ramazan, bize hanelerimize, kalplerimize Kur’anı yeniden getirir, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini getirir.

Ramazan bize orucu getirir. Oruçlarımız bizim için bir sabır, irade ve merhamet eğitimleridir. Bizi, iştah ve hevesin, gayr-i meşru istek ve arzuların esiri olmaktan koruyan bir kalkandır. Sadece midemizle değil; Dilimizle, gönlümüzle, aklımızla, gözümüzle tuttuğumuz oruç bize cennet sevincini tattırır, iftarla bizi cennete yaklaştırır. Geçici olarak yemeden içmeden uzak kalarak fakirin halini anlamamıza, nimetlerin kadrini bilmemize, Rezzak olan Allah(cc)’a şükretmemize vesile olur. Ramazan ayı yeni bir sayfa açma fırsatıdır, hayırlarda yarışmaktır, Birlik beraberlik ve kardeşlik duygularımızı, aramızdaki sevgi ve saygı bağlarını güçlendirmedir.

Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Allah Rasulu(sav) Ramazan ayını sadece ibadetle geçirmiş değildir. Mesela, Bedir Savaşı Hicretin ikinci yılı Ramazan ayının On yedinci günü gerçekleşmiş, yine Hicretin sekizinci yılının Ramazan ayının On üçüncü günü Mekke’nin fethi için yola çıkılmıştır. Yani Ramazan hayattır, hayatın içindedir, Ramazan bir medeniyettir, üretmedir, çalışmadır, alış-veriştir, borçların ödenmesidir. Yani bir dünya görüşüdür. Teravih gecenin kıyamı, zekat ve sadaka-i fıtr lokmalarımızı, rızkımızı temizleyen ibadetlerimizdir.

Kardeşlerim!

Gelin bu mübarek ayda başkalarını yaralayan dilimizi tutalım, vara yoğa konuşmayalım, oruç tutmaya dilimizde başlayalım; Birbirimizi inciterek tuttuğumuz orucun kime ne faydası var?

Gelin Kitaptaki ve Sünnetteki orucu tutalım. Her zaman ve özellikle iftar vaktinde Ailemizin, Milletimizin, İslam Ümmetinin sağlık ve afiyeti için dua edelim. İftar vaktinin sevincini  Rızay-ı bari için bütün dünyaya, insanlığa taşıyalım. Gönüllerden gönüllere bu sevinci, bu iyiliği taşıyarak dolu dolu bir Ramazan geçirelim.

Kur’an-ı Kerim’i okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Yıpranan gönül ve zihin dünyamızı Kur’an’ın nuruyla tamir edelim.

Yaşarken unutmayalım ki, “Sonsuz bir hayat daha var” İşte Ramazan ayını bu sonsuz hayata hazırlanmak için fırsat bilelim, aklımızı kullanalım. Rasulullah(sav) efendimiz: “Akıllı kişi kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır.” buyurur.

Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz milletimiz olmak üzere, İslam Aleminin, Ülkemizin sağlık ve afiyeti için çalışan sağlık personelimizin, Vatanımızın korunması için sınırlarda, cephede, kıtada görevde olan askerimizin, polisimizin, hastanelerde yatan bütün hastalarımızın Ramazan Ayını tebrik ediyorum ve Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu mübarek ayın afiyet, bereket, adaletin yeryüzünde hakim olduğu bir dünyanın inşasına vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyor, bizleri salimen cemaatle dolu camilerimize ve bayrama kavuşturmasını diliyorum.

Allah’ a emanet olun.

Allah yar ve yardımcınız olsun.

Ahmet POÇANOĞLU
                       Konya İl Müftüsü