30.06.2016

KURULUŞ VE TARİHİ GELİŞİM

MERAM TARİHİ:
Meram kelimesi, “Amaç, arzu, hedef, gaye, tema” anlamında olup, herkesin görmek, kavuşmak, gezmek, yaşamak için can attığı cennet mesireliğin özel adı olmuştur.
20.06.1987 günü T.B.M.M. de kabul edilerek 27.06.1987 gün ve 19500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3399 sayılı Kanun gereğince Konya İl Merkezi’nin Büyükşehir hüviyetine kavuşturulup Karatay, Selçuklu ve Meram adıyla üç ilçeye ayrılmasıyla birlikte MERAM İlçesi kurulmuştur.
İlçe, kuruluş çalışmalarını tamamlayarak 08.08.1988 tarihinde resmen kurulmuş olup bu tarihte fiilen hizmete başlamıştır.
Rakımı 1016 m. , yüzölçümü 1949 km2′ dir.  İlçe konum itibariyle Konya’nın güney ve güneybatısında yer alır. İlçenin kuzeyinde Selçuklu, kuzey batısında Derbent, batısında Beyşehir, güney batısında Seydişehir, güneyinde Akören, güney doğusunda Çumra, doğusunda Karatay İlçeleri bulunmaktadır.

2015 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Meram İlçesinin Nüfusu 343.384
Meram ilçesi yeşilinin çok olması sebebiyle Konya’nın akciğerleri durumundadır.  1648 yılında Konya’yı ziyaret eden Evliya Çelebi’nin piknik ve mesire yerlerimizin en güzellerinden olan Meram için övgüsü söyledir; “Peçevi sehrinin Baruthane mesiresi, Kırım’ın Sudak Bağı, İstanbul’un yüz yetmiş beşten fazla bahçe ve yanında gülistanları, Tebriz’in Sehcihan Bağı, bu Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir Çemenzâr bile değildir.” der. Bu sebeple Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe, bostanlardan söz ederken bağlık-bahçelik bu yerlere her defasında “Bağ-ı Meram” ifadesini kullanmakta; hatta buraların Konya’nın Meramı gibi olduğunu ifade etmektedir.


İLÇEMİZDE GEZİLEBİLECEK BAZI YERLER:

Sahip Ata Külliyesi:  Selçuklu veziri Hacı Ebubekir Zade Hüseyinoğlu Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan külliye; cami, türbe, hankâh, çifte hamam, çeşme ve dükkânlardan oluşur. Larende Caddesi üzerinde yer alan bu külliyenin inşasına ilk olarak 656H/1258M yılında caminin yapımı ile başlanmış olup 682H/1283M yılında türbenin yenilenmesi ile tamamlanmıştır. Külliye yerleşim planı; cami, caminin kuzey doğu köşesinde yapıdan bağımsız halde bulunan çeşme, caminin güneyinde mihrap duvarına bitişik inşa edilmiş türbe, türbenin güney bitişiğinde hankâh, hankâhın doğu cephesinde dükkânlar ve yol aşırı karşısında da çifte hamam bulunur.


Sadreddîn Konevî Câmii ve Türbesi: Konya'nın Şeyh Sadrettin mahallesindedir. 1274 yılında yapılmıştır. Giriş kapısındaki kitabede adı geçen Sadrettin Konevi aslen Malatyalı olup, Konya'ya yerleşmiş, zamanını tanınmış bilginlerindendir. Muhiddin İbni Arabi'den tahsil ve terbiye görmüş, Konya'daki hanikahında hadis ilimleri okutulmuştur. Mevlana'ya derin bir sevgi ile bağlanmıştır.Türbe, Camiinin doğusundaki avludadır. Açık türbeler tipinin ayakta kalan tek örneğidir. Türbenin şekli Selçuklu kümbetlerin benzer. Gövde açık, kaidesi mermer işleme olan türbenin üzerinde, köşeli bir tanbura oturan kafes şeklinde ahşap bir külah vardır.

Meram Bağları : Konya şehir merkezine 8 km. uzaklıkta Meram Çayı’nın da bulunduğu, türkülere konu olmuş eşsiz bir mesire yeridir.

 Kızılviran Hanı : Konya-Beyşehir karayolu üzerinde olup, il merkezine 44 km. uzunlukta, kışlık ve yazlık bölümleri bulunan bir handır.

Yemin Ormanı : Tavusbaba Türbesinin de bulunduğu tepe üzerinde Cumhuriyet Döneminde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucu kazanılan Yemin Ormanı, piknik yerlerine ve iki ayrı dinlenme tesisine sahip bulunmaktadır.

 Kent Ormanı :Kente yaklaşık 20 Km uzaklıktaki çamlık alan, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı düzenleme çalışmaları ile bugünkü Kent Ormanı Parkı adıyla 2005 yılında hizmete sunulmuştur.

Arkeoloji Müzesi : 1962 yılında açılan Arkeoloji Müzesinde, “Neolitik, Erken Bronz, Hitit, Frig, Grek, Roma ve Bizans” devirlerine ait eserler teşhir edilmektedir. Sahipata Camisi bitişiğinde yer alan Arkeoloji Müzesinde Çatalhüyük, Canhasan, Erbaa, Sızma, Karahüyük ve Alaeddin Tepesindeki kazılarda bulunan eserler bulunmaktadır.

Etnografya Müzesi: 1975 yılında hizmete açılan Etnografya Müzesi üç katlı bir binada bulunmaktadır. Müzede sergilenen eserler arasında; oyalar, çeşitli cins ve büyüklükte keseler, değişik malzeme ve tekniklerle yapılmış işlemeli bohça, peşkir, uçkur, yemeni örnekleri, son devir Türk kumaşlarından örnekler, bindallı, gelinlik, cepken, kaftan, içlik ve şalvar örnekleri; kadın süs eşyalarından kemer tokaları, bilezik, fes askıları, tepelik örnekleri, kahve fincanı ve zarfları, kahve kutusu, kahve tavası, kahve değirmeni, kahve takımı örnekleri; maden, cam ve porselen mutfak kapları, şifa ve hamam tasları, şamdan buhurdan, gülabdan örnekleri; değişik malzemelerden tesbih örnekleri, hat sanatında kullanılan malzemeler ve yazı takımı; çekmece, rahle, el yazması, yazı levhası örnekleri; ahşap sedef kakma salon takımı ve çekmece örnekleri; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait halı-kilim, cicim örnekleri; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ateşsiz ve ateşli silahlardan ok, yay, sadak, hançer, kılıç örnekleri ile çakmaklı, kapsüllü tabanca ve tüfekler ayrıca bunların yardımcı silah malzemeleri bulunmaktadır.

Sırçalı Medrese Müzesi : Gazialemşah Mahallesi’ndedir. Avlulu Medrese tipinin güzel örneklerindendir. Fıkıh öğretimi üzere Bedrettin Muslik tarafından 1242’de yaptırılmıştır. Meram ilçe merkezinde ayrıca Çayırbağı, Dere, Dutlukırı, Ordu Çeşmesi, Hatıp, Gökyurt Köyleri (Gilistra); havası, suyu ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerce aranan yerler arasındadır.


MERAM İLÇESİ TARİHİ CAMİ ve VAKIF ESERLERİNDEN BAZILARI:
Meram ilçemizde pek çok vakıf eseri bulunmaktadır. Bunlar arasında, Kapu Cami, Sahip Ata Cami, Konevi Cami ve Türbesi, Tavus Baba Cami ve Türbesi,  İplikçi Cami, Hoca Fakih Cami ve Türbesi, Dursun Fakih Tahir Paşa Cami,  Kadı Mürsel Cami, Nasuhbey Cami, Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Şeyh Ebul Vefa Cami, Şükran Mescidi,  Şeyh Osman Rumi Cami, Hasbey Mescidi, Hoca Hasan Cami, Amberreis Cami, Furkan Dede Mescidi, Cemel Ali Dede Cami ve Türbesi, sayılabilir.

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

Müftülüğümüz Meram’ın merkez ilçe olduğu 1988 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Kuruluşundan bugüne kadar görev yapan müftülerimiz şöyledir:

  1. ŞÜKRÜ ÖZBUĞDAY          1988-1992
  2. YUSUF ESEROĞLU             1992-2002
  3. HÜSEYİN TAMER               2002-2003
  4. OSMAN KELEŞ                    2003-2005
  5. İBRAHİM ÖCÜT                  2005-2008
  6. AHMET ÖZKAN                  2008-2014

Hâlihazırda Meram İlçe Müftülüğü görevini 2014 yılında bu göreve atanan SABRİ KÜTÜKÇÜ sürdürmektedir.

İlçemizde bulunana 443 kadrolu camimizde 418 İmam-Hatip ve 64 Müezzin –Kayyım tarafından cami hizmetleri  sürdürülmektedir.

Müftülüğümüze bağlı 6 Yatılı Kız Kur’an Kursu, 4 Yatılı Erkek Kur’an Kursu vardır. Ayrıca 68 Gündüzlü Kur’an Kursu vardır. Bu Kur’an Kurslarımızda 43 erkek, 149 Bayan kadrolu Kur’an Kursu Öğreticisi görev yapmaktadır.  Bu kurslarımızdan 31 Temmuz 2016 itibariyle 1655 Erkek, 375 Bayan öğrencimiz hafızlık belgesi almıştır.