30.01.2025

T.C.

ÇUMRA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

BRİFİNG

İlçemizin Tarihçesi:

 Çumra İlçe Merkezi Konya´nın 43 km güneydoğusunda Konya-Karaman demiryolu üzerine kurulmuştur. 1926 yıllarında doğup gelişmiş bir kenttir. İsmini bir rivayete göre arazisinin bataklık ve çamur olmasından dolayı aldığı diğer bir rivayette  ise çemre kelimesinden almaktadır. İlçe tarih olarak yakın bir geçmişe sahiptir. 1894 yılında yapımına başlanan ve 1913 yılında bitirilen Haydarpaşa-Bağdat demiryolunun yapımı esnasında Çumra´nın bulunduğu yere bir istasyon yapılmış ve bu bina Çumra´ya yapılan ilk bina olmuştur.

  Yakın bir geçmişe sahip olduğu için İlçe Merkezinde tarihi eser yoktur. Çumra´da yerleşik hayatın, Çumra´ya 12 km. uzaklıkta bulunan Çatalhöyük ve çevresinde MÖ 7000 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir.

          Çatalhöyük ten başka Neolitik devirden kalma Çumra ve çevresinde bir çok Höyük mevcuttur. Bunlar Sırçalıhöyük, Seyithanhöyüğü, Karahöyük, Karkınhüyüğü, Dedemoğluhüyüğü, İçericumrahüyüğü, Alibeyhöyüğü, Abditoluhöyüğü ve Üçhöyük köyünde bulunan 3 adet höyüktür.

 Neolitik devirden sonra Çumra çevresi Hititler, Persler ve Frigyalıların idarelerinde kalmıştır. Anadolu´yu fethederek Anadolu Selçuklu Devleti´ni kuran Süleyman Şah´ın 1075 yılında Konya´yı alarak başkent yapması yörenin Türk egemenliğine geçtiği dönemdir. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra yörede Karaman oğlu Beyliği kurulmuş ve bir süre hüküm sürmüştür, ilçenin şimdiki sakinlerinin bir çoğunun Selçuklularla gelen Türk boylarının olduğu anlaşılmaktadır.(Karkın, Avşar, vb.). Fatih Sultan Mehmet tarafından Karaman oğlu Beyliğinin ortadan kaldırılması ile Osmanlı yönetimine giren yöremiz, o dönemlerde şu anda ilçe olan Çumra´nın bulunduğu yerin bataklıklarla kaplı olduğu bilinmektedir. İlçemizde en önemli tarihi yapılardan biri de 11-12. yüzyılda yapılan Karamanoğlu İbrahim Bey Camisidir.

 ÇATALHÖYÜK:

 İlçemizde tarih öncesi M.Ö. 7000 yıllarına dayanan Çatalhöyük 1993 yılında arkeolojik kazılar yeniden başlatılmış olup, bulunan eserler Konya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte; kazı çalışmaları hâlen devam etmektedir. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesine karar verildi.

Sosyal ve Coğrafi yapısı :

İlçemiz genellikle düz ova üzerine kurulmuş olup, nüfusun çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla, son yıllarda yapılan sanayi ve fabrika tesislerinde çalışarak geçimini sağlamaktadır.

.     

İlçemizin 2024 yılındaki nufusu 68.543 dür.Mahalle sayısı 53 tür.İlçe yüzölçümü 2051 km² dir.

İlçe merkezinde Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı 1 Müftülük Hizmet binası , 48 İlçe Merkezinde 94 mahallelerde olmak üzere toplamda 142 cami mevcuttur.

KADRO DURUMU.

 

Unvan Adı

Toplam

İlçe Müftüsü

1

Kuran Kursu Öğreticisi

50

Din Hizmetleri Sınıfı (İH-MK)

147

Daire Personeli

18

Yardımcı Hizmetler (Destek – Güvenlik-Aşcı)

16

Boş Kadro

10

TOPLAM

247

 

 

Kuran Kursları :

 

Yatılı Kur’an Kursları :

  1. Hz. Aişe-i Sıddıka Kız Kur’an Kursu ( A Grubu)

  2. Yüzakı Erkek Kur’an Kursu ( A Grubu)

  3. Karkın Mah. Erkek Kur’an Kursu ( B Grubu)

  4. İçeriçumra Mah. Şeker Hoca Erkek Kur’an Kursu ( B Grubu)

Gündüzlü Kur’an Kursu : 37 Adet (C Grubu) 5 adet ( D Grubu)