15.07.2016

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

   Akören, Konya il merkezine 54 km. uzaklıkta bir ilçedir. Akören'in ilçe nüfusu yeni sayım ile 6.409 dur. 1914'te belediye kurulan Akören, 1987 yılında Çumra’dan ayrılarak ilçe oldu. Ahmediye, Alan, Avdan, Belkuyu, Çatören,  Dutlu, Karahüyük, Kayasu, Orhaniye ve Süleymaniye Mahallelerinin bağlı olduğu Akören’e Türklerin yerleşmesinin 1500lü yıllar öncesine dayandığı İstanbul’daki Osmanlı Arşivleri’nin 40 numaralı Konya Hatunsaray kayıtlarında mevcuttur.
Eski adı
Akviran olan Akören, Cumhuriyet tarihi ile birlikte okuyanları ile ön plan çıkmıştır ve ülkemize başarılı öğretmen ve memurlar kazandırmıştır.
Sınırları içinde May Barajı, Akören Göleti, May ve Çat Deresi vardır. Akören M.Y.Okulu 1000 öğrenci kapasitelidir.
İlçenin batı ve güneyi dağlık diğer tarafları engebelidir. Orhaniye köyünün içindeki Osmanlı Köprüsü ve Avdan'da bulunan Avdan Tekkesi meşhurdur. İlçenin en büyük ve güzel köyü Orhaniye'dir. İçindeki asırlık ardıç ağaçları halen en gözde mekânlar arasındadır. Ayrıca "Mehmet Uçkun'un Evi" ve Hacı Necatın(Mustafa AKIN'ın) evi ile Erenler mevkii en eski yerlerdendir. İlçenin güneyinde bulunan tabii Mavi Boğaz görülmeye değer güzelliktedir.
Geçmiş yıllarda dokunan Akviran Kilimi örnekleri İstanbul Sultanahmet müzesinde mevcuttur. 1800lü yılların sonu ve 1900lü yılların başında
Kırım’dan gelerek bu bölgeye yerleşen Ahmediye (Yıkık) ve Süleymaniye (Susuz) köyleri oldukça farklı kültüre sahiptir. İlçe halkı genelde ziraat ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Seydişehir’in kurucusu manevi Şahsiyet Seyyid Harun Veli’nin küçük kardeşi Körpe Seyit’in kabri Kayasu (May) kasabası yanındadır. Koca Cami ve tarihi Koca Çeşme ilçe merkezindedir.(Şu anki adı merkez büyük camidir) İlçede mevcut 2 adet Yüğ bulunmakta 1.cisi Alaşana Bağları yöresinde olup 2.cisi ise Karahüyük köyü içindedir. İlçenin en eski tarihi yeri Orhaniye (Üsküse) köyünün doğusunda bulunan Dinorna bölgesidir.

 

CAMİ VE GÖREVLİ DURUMU KUR’AN KURSU VE ÖĞRETİCİ DURUM KADROLU PERSONEL DURUMU

                                                                                                                                                                                         

 

TOPLAM 25 CAMİMİZ VARDIR. 1 Müftü, 2 Vaiz, 1 V.H.K.İ, 1 Hizmetli,  21 İmam Hatip 4 Müezzin-Kayyım,  4 Bayan Kuran Kursu Öğreticisi personelimiz vardır. Toplamda 34 görevli ile hizmet verilmektedir. 

 

MÜFTÜLÜK VE PERSONEL İLİŞKİLERİ

“İlçemiz Müftülük ve personel ilişkisi A- DAİRE İÇİ VE B-DAİRE DIŞI tek  bir organizma gibidir. Merkez kasaba ve köy personelinin birbiri ile irtibatı ve ilişkisi için sık sık toplantılar yapılmaktadır.

HALKLA İLİŞKİLER

Halkla kucaklaşmış bütünleşmiş halkın devamlı girip çıkabildiği bir kamu kurum ve kuruluşu hizmeti vermektedir. İlçe müftülüğüne gelen telefonlarda dini soruların içtenlikle sorulmasından halkımızın Müftülüğe olan güvenini itibarını yansıtmaktadır. İlçemizde Müftlük Hizmet binasının çevre düzenlemesinin ve ağaçlandırılmasının vermiş olduğu yeşil görünümüyle daha güvenli ve daha sevecen bir ortam oluşturulmuştur. Halkımız ise bizzat müftülüğe gelerek memnuniyetini dile getirmektedir. Akören Din Görevlileri ve Halk arsında sıcak ve canlı diyalog vardır. Din Görevlilerimiz halkımızın sevinçli ve üzüntülü olduğu bütün olaylarda halkımızın yanında yer almaktadır. Onların etkinlikleri ile iç içe yaşayarak yabancı olanlar bile taşınmaz gayrimenkuller alarak Akören Nüfusuna ilerde katkı sağlayacak girişimlerde bulunmuşlardır.

DİĞER KURULUŞLARLA İLİŞKİLER

İlçemiz Müftülüğü başta mülki idare amirleri olmak üzere bütün resmi kurumlarla ve daire amirleri ile yakın ilişkiler kurup Müftülük hizmetlerini tanıtmak için tüm personel olarak gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

İHTİYAÇLAR ve SORUNLAR

a)Her camide birer bilgisayarın bulunması ve Internet bağlantısı yapılıp cemaatin hizmetine sunulması.
b)Camilerde okuma odaları ve kütüphane oluşturulması bu oda ve kütüphanelerin diyanet neşriyatları tarafından desteklenmesi.

PROJELER

a-Personelin performansını artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

b-Personelin kuruma aidiyetini, ortak kurum kültürünü geliştirecek yayın, toplantı ve sosyal etkinliklerin artırılması, personelin özgüven, cesaret, sempati, çalışma azmi, sosyal prestij ve imajını daha da iyileştirmek için düzenlemeler yapılmaya çalışılmaktadır.

c-Personelin bilgi düzeyini artırmaya yönelik temel eserler belirlenerek bir program dahilinde okunmasının teşvik edilmesi için çalışılmaktadır.(Aylık Mutad toplantıda okunan kitap dinlenmektedir.)

d-Çocukların pek çok bakımdan istismar edildiği günümüzde, ülkemizde çocuklara yönelik projelerin gerektiği düşünülerek çocuk istismarına karşı ailelerin ve toplumun tüm kesimlerinin bilinçlenmesi için, vaaz ve irşat faaliyetleri çalışmaları yapılmaktadır.

e-Camilerimizde din hizmeti yapmakta olan görevlilerimizin cami dışı faaliyetlerini artırabilmeleri için bulundukları mahallede ve çevredeki insanların yüzde kaçına hizmet götürdüklerini bilmeleri açısından o yörede yaşayan insanların dini hayat yaşantılarının profillerinin çıkartılması çalışmaları

f-Başkanlık talimatı ile sigara içiminin personel tarafından sıfıra indirilmesi çalışmaları yapılmaktadır.