04.06.2021

BOSNA HERSEK ULU CAMİİ DUALARLA AÇILDI

Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi özelliklerini taşıyan Bosna Ulu Camii yapılan dualarla ibadete açıldı.

Açılış törenine katılan Konya İl Müftüsü Ali Öge Bosna Ulu Camii’nin Selçuk Üniversitesine yakınlığı ve Konya’ya gelenleri şehrin girişinde karşılayan önemli bir eser olduğunu ifade etti.

Törene Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim ALTAY, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet PEKYATIRMACI, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi YAMLI, Konya İl Müftüsü Ali ÖGE, Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret KARABİBER, Bosna Hersek Ulu Cami Dernek Başkanı Mehmet ÇELİK, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Selçuklu Müftüsü Nusret Karabiber’de yaptığı konuşmada Bosna Ulu Camii’nin hayırlı olmasını diledi. Selçuklu İlçemizin Üniversiteler bölgesi olan Bosna Hersek Mahallemize yakışan bir eser olduğunu ifade etti. Hizmetlerimiz son dakikaya kadar devam edecektir dedi.

Kubbe sistemi ve içindeki akustik düzeninin, Selçuklu mimarisi içindeki hava dalgalarını kıran tonoz düzeninde birleştiği bir eser. İçinde direk ve sütun olmayan, iki çağın mimarisini tek mimari ile bünyesinde buluşturan, ibadet eden Müslümanlar için, imam hatip ve vaizi %100 görüş açısı sağlayan 3 duyu organının : görsel, işitsel ve konuşsal (dilsel) aynı anda bir engel olmaksızın huzura ve huşuya hizmeti sağlanan, Namaz esnasında görüş alanına takılarak dikkati dağıtan , kulluğun zevkini kaçıran parlak ışıkların süzüldüğü pencere sisteminin kaldırılarak gerekli ışığı kubbe tepesinden veren,1300 m2'lik namaz kılma alanını kaplayan direksiz tek kubbeli bir eserdir.

Tasarımı Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesinde üç sene süren dünyada ve Türkiye’de hiç uygulanmamış yeni bir eser, yeni bir mimari tarz, geçmiş ve gelecek çağların duygularına aynı anda cevap verecek bir yapıttır.