20.10.2021

Mevlid-i Nebi Haftası Açılış ve Basın toplantısı yapıldı

KONYA İL MÜFTÜLÜĞÜ

2021 MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI AÇILIŞ VE BASIN TOPLANTISI YAPILDI

Açılış ve basın açıklaması İl Müftü Yardımcıları Betül Şimşek ÖZTÜRK ve Abdullah YALMAN tarafından, basın mensuplarının katılımı ile

İl Müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Bu sene Başkanlığımız tarafından Mevlid-i Nebi Haftası’nda “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır diye ifade eden Müftü Yardımcısı Yalman; Basın açıklamasında şu hususları dile getirdi.

17 Ekim 2021 Pazar gününü Pazartesiye bağlayan dün gece Hz. Peygamber (sav) Efendimizin dünyayı şereflendirdiği gecenin yıl dönümü idi. İçinde bulunduğumuz şu gün Mevlid-i Nebi'nin gündüzü olmaktadır. Bu münasebetle 17 Ekim Pazar itibariyle Mevlid-i Nebi Haftası başlamış oldu. Dün gece; Mevlit Kandili tüm camilerimizde Kur'an tilavetleri, salavatlar, mevlit programları ve dualarla idrak edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığımız insanımız için ele alınması önem arz eden konuları kamuoyunun gündemine taşımayı, bu konuda toplumsal bilince ve hassasiyete vesile olmayı görev kabul etmektedir. Bu sene de Mevlid-i Nebi Haftası’nda “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır.

Vefa, fertlerin birbiriyle ilişkisini sağlayan, toplumsal dağınıklığı ve bozulmayı engelleyen en önemli bağlardan biridir. Özünde sadakat, samimiyet gibi ahlaki davranışları barındıran vefa bu kuşatıcı değerlerden biridir. Kavram olarak sözünde durmak, sevgide bağlılık, yapılan iyilikleri unutmamak, buna göre davranmak gibi anlamları içermektedir.

Kerim Kitabımız'da temel ahlaki kavramlardan olan vefa, söylemden ziyade eylem ile ortaya konması gereken büyük erdem olarak dikkati çekmektedir.

İslam ahlakının temel esaslarından kabul edilen ve Allah ile kul arasındaki iman ilişkisini düzenleyen değerlerden olan vefa, müminin Rabbi ile yaptığı ahit ve bu ahdin tutum ve davranışlarla hayata ve tüm mahlukata dair taşıdığı hassasiyettir. Yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, O’nun verdiği nimetlerin kıymetini bilmek, şükretmektir.

Vefa, iyilik ve takvada buluşmayı gerektirir. Milletler bu hasletle fazilete ermiş, devletler bu meziyetle itibarını koruyabilmiş, aileler bu sadakatle varlıklarını devam ettirebilmiştir.

Özellikle insani, ahlaki ve dini değerlere gösterilen ilgi ve alakanın azaldığı günümüzde O Yüce Peygamberin sünnetlerinin ihya edilmesine ve O’nun getirdiği öğretilerle hayatımızı güzelleştirmeye toplum olarak ne kadar da çok ihtiyacımız var. Ne kadar da çok muhtacız O’nun bize öğrettiği güzel ahlaka...

Hayatımızın her anında ve alanında yegane örneğimiz olan Hz. Peygamber Efendimiz vefa konusunda da insanlığın önündeki en büyük örnektir. Çünkü O herkese ve her durumda vefanın en güzel örneklerini göstermiştir.

Hz. Peygamber (sav) İslam’a hizmet etmiş olanlara karşı her zaman vefalı davranmıştır. Onların hizmet ve iyiliklerini asla karşılıksız bırakmamış, üzerinde emeği olan hiç kimseyi unutmamış, hayatı boyunca onlara hep vefa göstermiştir. Allah yolunda şehit düşenleri de asla unutmayan Peygamber Efendimiz (sav) onların çocuklarının yetiştirilmesini, geride kalan ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaya çalışmış, ashabını da bu konuda teşvik edip yönlendirmiştir. Hz. Peygamber (sav) iyiliğini görüp ahirete irtihal etmiş tüm insanları da hayırla yâd etmiş, geride bıraktıklarına sahip çıkarak onları himayesinde bulundurmuştur.

O, çok sevdiği Mekke’yi özlemle anacak kadar, en zor durumda sığındığı Uhud’un sevgisini hissedecek kadar vefa peygamberidir. Onun vefası varlıkta da yoklukta da aynıdır ve sadece inananları değil inanmayanları da etkisi altına almıştır.

İletişim teknolojilerinin durmaksızın gelişim gösterdiği günümüzde, insani ve toplumsal meziyetlerden olan vefa ne yazık ki toplumumuzda ahlakla ilgili bir değer olarak hızla unutulmakta ve gün geçtikçe de kaybolmaya yüz tutmaktadır. Bugün maddi hazları öne çıkaran, manevi değerleri ötekileştirerek kişisel arzu ve istekleri hayatın odağına yerleştiren yaklaşımlar vefayı oluşturan bütün kavramların içinin boşaltılmasına, taşıdığı anlamları kaybetmesine neden olacak geniş bir zemin hazırlamaktadır.

Konya İl Müftülüğü olarak hafta süresince gerçekleştireceğimiz etkinliklerde pandemi kurallarına titizlikle riayet edilerek planladığımız programlarda söz konusu tema işlenecektir. Bu seneki programlar geçen senelerdeki gibi kalabalık ortamlarda değil daha çok sosyal medya, yerel basın ve tv programları şeklinde olacaktır. Vatandaşlarımızın bu programları gerek sosyal medyadan gerek mahalli televizyonlardan takip ederek faydalanmasını ümit ediyorum. Ayrıca hastane, kurum ve okul ziyaretleri yapılarak haftayla ilgili farkındalık oluşturmaya gayret edeceğiz. Bunların yanında Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri ile panel düzenleyeceğiz. Panellerimiz 25 Ekim 2021 Pazartesi günü Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda, 27 Ekim 2021 Çarşamba günü Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi konferans salonunda yapılacaktır.

Mevlid-i Nebi Haftasının ülkemiz için tüm vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını, bütün insanlığın bu salgın hastalıktan bir an önce kurtulmasını diliyorum. 18.10.2021

“Her kim ahdine vefa gösterir ve günah işlemekten sakınırsa bilsin ki Allah o sakınanları sever.” (Ali İmran, 3/76)