06.06.2016

KUR’AN’LA BULUŞALIM

 

Kur'an; sözlükte, toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. Terim olarak, Hz. Peygambere indirilen, Mushaflarda yazılı, Peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş, okunmasıyla ibadet edilen, insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı, ilahi kelamdır.

Kur’an-ı Kerim inanç, ibadet, muamelat, ukubat, ahlak gibi temel konuları içerir. Öncelikle insanı yaratan tarafından kullarının fiziksel ve ruhsal yapılarına uygun olarak gönderilmiş bir kitaptır. Allah (c.c) bu kitapta hem kendisini tanıtır hem de bize bizi tanıtır. Peygamberleri ve Peygamberimizi tanıtır. Bize Allah'a kulluğu tanıtır, ama pratiğini Efendimiz gösterir. Bize aile içi ilişkiler ile sosyal hayattaki ilişkilerin nasıl olması gerektiğini tanıtır. Bize ana rahminden doğuma, dünya hayatındaki tüm evreleri, ölüm ve sonrasını öğretir. Bu Ramazan ayına değer katan Kur'an'ın inmeye başladığı ay olmasıdır. Rabbimizin “O sayılı günler insanlar için bir hidayet rehberi,  doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an-ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır.“ (Bakara Suresi 2/185) Allah Resulü (s.a.v) Kur’an-ı Kerim'i Rabbimizin bize sunulan bir ziyafet sofrası olarak takdim eder. “Doğrusu bu Kur'an Allah'ın kullarına sunduğu bir ziyafet sofrasıdır.  O halde gücünüz yettiğince O’nun (c.c) ‘nün ziyafetini kabul ediniz. Her ziyafet sahibi davetine gelmesini ister.  Allah'ın ziyafeti ise Kuran'dır. O halde onu bırakmayınız.” (Hadisi Şerif)

 Öyleyse Kur’an-ı okuyup öğrenerek, onunla ilgi kurarak, ikramda bulunmuş oluruz.  Allah da bize ikram eder.  Kur'an-a yeni bir bakış açısıyla, önyargılardan uzak, peşin hükümlerden kurtularak yaklaşalım, ümitsizliğe düşmeyelim.

  1. Kur'an okumasını bilmeyenler Öncelikle öğrenme arzusuyla,
  2. Okumasını bilip Kur'an bilgisi olmayanlar onunla tanışıp bilgilenme arzusuyla,
  3. Kur'an bilgisi yeterli olmayanlar yeterli donanımda Kur'an bilgisine sahip olmak arzusuyla,
  4. Kur'an bilgisine sahip olanlar bilgilerini artırmak ve yenilemek niyetiyle,
  5. Bunların hepsini içine alan ilişkilerimize varıncaya, ya da kılcal damarlarımıza ulaşıncaya dek, Kuran'ı hayatımızda motif motif yaşamak gayreti içinde olalım. 

Hayatımız Kur'an olsun. Gönlümüz onun güzellikleriyle aydınlansın. Ayşe anamıza sahabenin efendimizin ahlakını sorduklarında;  Siz Kur'an okumuyor musunuz,  O’nun (s.a.v)'in ahlakı Kur’an’dır buyurmuştur.  Ayrıca Hz. Ömer'in kız kardeşi Fatıma ile eniştesi Said hocaları Habbab B. Bil Eret hadisesi hatırımızda canlı olmalı. Hz. Ömer'in Kur’an ile Hayat bulduğu gibi, bizde Kur’an ile yeni bir İslami hayata girmeliyiz. Niyeti, düşüncesi, konuşması, davranışlarıyla bir şeyler yapan insan için birincil çözüm üreten, tüm eylem ve davranışlarını değerlendiren,  yanlışları düzelten, davranış bozukluklarını tespit eden, Kur’an'dır. Yapılan iş ve işlemler Kur'an ile anlam ve değer kazanır.  “Sizin en hayırlınız Kuranı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”  Öğrenme, öğretme, anlama, hayata uygulama safhalarında, öncelik Allah (c.c)’nün rızası olmalıdır. Hesabilikten hasbiliğe geçmeliyiz. Kur’an okumayan, anlamayan, gereği gibi amel etmeyen kimseler, Allah Resul’ünün Allah'a şikâyet edeceği kimselerdir. “Ey Rabbim! Kavmim Kur’an-ı büsbütün terk etti.” (Furkan Suresi 25/30). “İnananların dünya ve ahiret hayatına Dizayn eden Kur'an'ı okuyalım, anlamaya, anlamlandırmaya, hayatımıza geçirmeye çalışalım. Şikâyet edilenlerden değil, övülenlerden olalım. Zira Allah Resulü bir sahih hadislerinde Kur’an-ı okuyup, onun ilmine sahip olan ve gereğiyle amel eden kimse, yakınları arasında adeta Nübüvvet mertebesine ulaşır. Şu kadar var ki ona vahiy gelmemektedir. (Zebidi İthafüs saade 4 -466) Hz. Peygamber (s.a.v) Kur'an okuyunuz. Çünkü Kur'an kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir. (R.Salihin H.No.804) O’nun emirleri ve yasaklarını yerine getiren kimselere, Allah'ın rahmeti ve merhameti ile muamele de bulunması anlamındadır. Kur'an kendisini okuyan ve hükmüyle amel edenlere şahitlik edecek, o kişinin günahlarının affı için Allah ile kul arasında aracılık yapacaktır.

İlahi Kelam Kur'an ile buluşmak, tanışmak, hayatımızı Onunla paylaşmak dileğiyle.