05.02.2021

KARAPINAR TARİHİ, KÜLTÜRÜ, TANITIMI ve KARAPINAR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

1. TARİHÇE

Karapınar, M.Ö. 3000-200 yıllarında “HYDE” kasabası üzerinde kurulmuş ve Proto Hititler tarafından yerleşme merkezi olarak seçilmiştir. Karapınar, Hititlerin yarı bağımsız ve rahip krallar tarafından idare edilirken Truva Krallığı’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Frigler, Lidyalilar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans İmparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. M.S.832’de Memun “Karapınar ve çevresinin gelirlerini Medine Vakfı” usulünde bir tür vergiye bağlar. (Bu vergi Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de verilir. Fakat II. Abdülhamit Dönemi’nde son bulur.) Karapınar ve çevresi 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1076 - 1077 yılları arasında Büyük Selçuklu Devleti’nin hâkimiyetine girmiştir. 1096 yılında başlayan Haçlı Seferleri’nde Karapınar da olumsuz etkilenmiştir. “1101” adı verilen Haçlı Seferleri’nin 3. kolu Karapınar topraklarından geçmiş ve ilçe çok büyük zarar görmüştür. Karapınar 1308 yılında Karamanoğulları’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1467 yılında Karamanoğullarına son vermesi üzerine Karapınar Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti altına girmiştir. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferi’ne giderken Karapınar’da konaklamış ve çevrede yasayan halkın isteği üzerine; Karapınar’dan geçen ticaret yollarının korunması amacıyla Eski il’e bağlı “Karabinar” adında bir derbentçi köyü kurulmasını ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atılmasını emretmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim’in Konya valiliği sırasında Karapınar’ın imarına önem vermiş, basta Sultan Selim Camii’nin inşasını tamamlatmış ve ilçeye kervansaray, han, hamam, 39 dükkânlı bir bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşme inşa ettirmiştir.

Karapınar’da II. Selim’in eserleri görülünce buraya Sultanlar Şehri anlamına gelen “Sultaniye” ismi verilmiştir. 1868 yılında Konya’ya bağlı bir ilçe sınıfına geçirilmiştir. Karapınar’da 1882’de belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde (1934) ilçenin ismi “Sultaniye”den “Karapınar” olarak değiştirilmiştir.

Karapınar Şehir Merkezi

                                                      Karapınar Şehir Merkezi

2. İSİM

Şehrin ismi, "Pınarbaşı" denilen yerden çıkan "Karasu" kaynağı ile ilgilidir. Bugün artık kurumuş olan karasu kaynağı adına izafeten, burada kurulan yerleşim yerine de "KARAPINAR“ denilmiştir.

3. COĞRAFİ KONUM

Karapınar Konya’nın 95 km. doğusunda yer alır. Batısında Konya İli Karatay İlçesi ve Çumra İlçesi, güneyinde Karaman İli ve Ayrancı İlçesi, doğusunda Ereğli İlçesi, kuzey doğusunda Emirgazi İlçesi, kuzeyinde Aksaray İli ile çevrilidir. Yüzölçümü 2.747 km2 olan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1026 m.’dir. Konya’yı doğuya bağlayan çok önemli ve işlek bir karayolunun üzerinde yer alır.

Karacadağ volkanı, İlçe sınırı içerisindeki en önemli dağlık kütledir. Bir başka önemli volkanik kütle, Üzecek dağı’ dır. Bu iki dağlık alanın arasında Karapınar Ovası yer alır. İlçenin kuzey kesimleri, içerisinde çok sayıda görülmeğe değer eşsiz güzellikteki Tabiat Harikası "Obruk"ları barındıran Obruk platosu tarafından çevrilmiştir. Güneyde ise Türkiye’nin en fazla rüzgâr erozyonuna maruz kalan sahası vardır.

4. İKLİM

Karapınar’ın en önemli özelliği burada Türkiye’nin tek “çöl toprağı” bulunmasıdır. Tarih boyunca önemli ticaret yollarından İpek Yolu üzerinde yer alan Karapınar, bugün hem belirli alanları kapsayan çölü hem de tektonik gölleri ile yerili ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

                                 Volkanik kökenli kumulların yığıldığı tepeler

Tipik kara iklimi süren Karapınar’da  yazları çok sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. 21 yıllık rasat verilerine göre yıllık ortalama sıcaklık 10.9 derecedir. Türkiye’nin en az yağış alan yerlerinden biridir. 29 yıllık rasat verilerine göre yıllık yağış miktarı 279.5 mm.’dir. Bunun için bitki örtüsü  zayıf  ve  ormansızdır.

Rüzgâr  erozyonu  büyük  hasar  yapar. Türkiye’nin  rüzgâr erozyonuna maruz en önemli sahası Karapınar ve çevresidir. (Bu alan Ülke genelindeki erozyona maruz alanın % 20’sine tekabül etmektedir.)

Kurak iklimin tesiriyle bitki örtüsü, çoğu tek yıllık olan kısa boylu otlardan müteşekkil "STEP" de denilen bozkırdır. Nitekim İlçede küçükbaş hayvancılığın yaygın olması bu yüzdendir.

Karacadağ’ın güneybatı eteklerinde, volkanik patlamalarla oluşmuş iki patlama krateri Acıgöl ve özellikle Meke Tuzlası Gölü dünyaca ünlüdür. Ayrıca Meyil, Çıralı ve Obruk gibi krater gölleri bulunmaktadır.

5. NÜFUS

Karapınar ilçeye bağlı 42 mahalleden oluşmaktadır. 2021 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçenin genel toplam nüfusu 50.304’tür. 

6. GEÇİM KAYNAĞI

İlçe halkının geçim kaynağı başta mer’a hayvancılığı ve tarla tarımıdır.

Karapınar bir tarım üssü konumundadır. İlçe bölgedeki birçok tarıma dayalı imalat sanayi yatırımına tarımsal girdi sağlamaktadır. Tarım ürünlerinin başında buğday, yonca, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı gelir. Bölgede özellikle 2000 yılı sonrasında Karapınar ve Hotamış ovalarında yeraltı suyuna bağlı olarak sulu tarım alanları artmaya başlamıştır. Böylelikle gelişen çiftçilikle birlikte artan su ihtiyacı dalgıç su pompaları ile karşılanmaktadır.

Karapınar ilçesi Konya ilinin küçükbaş hayvancılık potansiyelinin en fazla olduğu ilçelerden birdir. Özellikle geniş çayır-mera alanlarının oluşu bu potansiyelin oluşmasında etkili bir faktördür. Özellikle son yıllardaki suni mera alanlarındaki artış ve suni mera alanların devletçe desteklenmesi hayvancılık potansiyelinin gelişmesinde rol oynamıştır. Ayrıca büyükbaş hayvan mevcudunda da yıllar içerisinde önemli bir artış olduğu bunun içerisinde ise kültür ırkı sığır varlığındaki artışın dikkat çekici olduğu görülmektedir.

      

7. ULAŞIM

İlçenin ulaştırma altyapısı tamamen karayoluna dayanmaktadır. Konya-Adana karayolu üzerinde yer alan ilçeden Karaman ve Aksaray illerine de ulaşım kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Konya’ya 95 km, Karaman’a 77 km, Ereğli’ye 42 km, Aksaray’a 107 km, Niğde’ye 139 km, Adana’ya 247 km’dir.

              Konya-Adana bölünmüş karayolu ilçe merkezinin içinden geçmekte

8. EĞİTİM

İlçede 2 Ana Okulu, 26 İlk Öğretim Okulu, 17 Ortaokul, 4 İmam Hatip Ortaokulu, 3 Anadolu Lisesi, 2 Anadolu İmam Hatip Lisesi (1’i Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’dir), 2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere toplamda 56 adet ilk ve ortaöğretim okulu bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet Halk Eğitim Merkezi vardır.

İlçede Selçuk Üniversitesi Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu bulunmakta ve toplamda 4 öğrenci yurdu mevcuttur.

9. KÜLTÜREL VE TURİZM

Karapınar tarihi ve turistik eserlerin en fazla olduğu yerlerden birisidir. Bunlardan camiler; Sultan Selim (Sarı Selim) Külliyesi, Yağmapınar Camii, Reşadiye Camii’dir.

Karapınar'daki yeraltı şehirleri ve mağaralar şunlardır: Bacanak Ovası mağarası, Kumsivri Tepesinde Arap hamamı, Meke inleri, Meke tuzlası mağarası, Apak Mağaraları, Yazomca mağaraları, Çıralı Gölünde yeraltı şehirleri, Bağdaylı köyü Mağaraları, Kayalı kasabası toprakların mağaralar ve yeraltı şehirleri, Akören köyü Mağaraları ve yeraltı şehirleridir.

Karapınar’da ayrıca Valide Sultan Hamamı, Çarşı Çeşmesi, Selimiye Şadırvanı, Koca Çeşme (Taşçeşme), Ağaç Çeşmesi (Çetmi Çeşmesi) Apak çeşmesi, Hacı İsa Çeşmesi ve Hankapı Çeşmesi mevcuttur.

İlçede Ali Tepesi Hüyüğü, Yağmapınar, Göynük, Tilkili, Yassıca (Çukurca ve Kızık), İnatçı, Toprak tepe, Gözlük Tepesi, Tepesi delik, Küllütepe, Maltepe, Bağırsı, Kiremitlik, Kahvelti tepesi, Kuzu tömeği, Sırnık, Küçük Sırçan (Kellenin) Büyük Sırçan Gögezli Tepesi, Çukur Deper Samık Kalesi, Afşar, Çingen, İldanlı, Rakka, Çimli tepe, Yassı hüyük, Ekinlik veya Ortaoba, Eşek Tepesi, Gedeman, Kül, Kayacık Hüyükleri ve İlbizlik Tepesi vardır.

Ayrıca Karapınar’da, Meyil, Çıralı, Acıgöl ve dünyaca ünlü bir doğa harikası olan Meke Tuzlası gölleri mevcuttur.

Meke Gölü ve Acı Gölün havadan görüntüsü, iki gölün arasında uzanan Konya-Adana karayolu

İlçede doğal mesire alanlarının yanında özel işletmeye ait restoran ve lokantanın yanısıra yürüyüş alanlarının ve piknik yapma imkânı sunan kamelyaların olduğu 100. Yıl Atatürk Parkı ile yine ilçe merkezinde bulunan dinlenme, piknik, yürüyüş alanları bulunan ve kamelyaların olduğu şehrin doğal seyir terası Ali Tepe vardır. Ayrıca ilçede inşaatı devam eden (2021 Ocak itibari ile) Millet Bahçesi de yer almaktadır. Erozyon sahasında ağaçlık alanı bölgesindeki Millet Bahçesi, 75 bin 250 metrekarelik alana yapılıyor. Millet Bahçesinin içerisinde mescit, düğün salonu, kıraathane, bazalt yaya yolu, bisiklet ve koşu yolu, oyun alanları, çim amfi sahne, tenis kortu, piknik alanları ile sosyal donatılar yer alacaktır.

İlçenin kuzeydoğusunda “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA)” olarak ilan edilen 27 milyon 186 bin 31 m2 yüzölçümüne sahip arazi "Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 1. Kısım" olarak adlandırılan tesis Türkiye'nin en büyük Güneş Enerji Santrali'dir. Santral hedeflenen panel kurulumuna ulaşıldığında yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır.

İlçenin güneyinde Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Komutanlığı vardır. Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi, tüm teknik hizmetleri mobil teçhizatlarla uluslararası ve yüksek standartlarda test hizmeti sunabilecek seviyede askeri bir sahadır.

                         Karapınar'daki güneş enerji santralinden bir görüntü

a. Meke Gölü

“Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak da bilinen Meke Gölü Karapınar’ın Ereğli ilçesi istikameti 7. km’de yoldan 1 km içeride bulunur.  Göçmen kuşların ülkemizde her zaman için mola verdiği nadir ve doğa harikalarımızdan biri bu göldür. Göl ile birincil krater çukurunun yaklaşık uzunluğu 800 metre, yaklaşık genişliği 500 metredir. Göl ortalama olarak 12 metre derinliğindedir. Bu Göl ismini çevrede yaşamakta olan meke kuşlarından alır.

Meke Gölü dünyanın çok az rastlanan jeolojik oluşum ve doğa güzelliği özelliklerini taşır. volkanik patlamalar sonucunda günümüzden 5 milyon yıl önce oluşan 4 kilometre çapında çukur- çöküntü ve 9 bin yıl önce göl içerisinde ikinci bir volkanik patlama sonucu meydana gelen yükselmelerle krater adacıklar oluşmuş. Bu iki oluşumla ilginç bir görünüm alan göl, nazar boncuğuna benzemektedir.

Göl girişinde ufak bir yapı bulunmaktadır. Önünden ayrılan rampa, göl kıyısına kadar uzanır. Yapının doğu ve batısından devam eden kömür tozuna benzeyen yol, ziyaretçilerini gölün manzarasının en güzel seyredildiği arka yüzeyine götürür ve gölün çevresini dolaşmaya imkân verir.

Kırık kömürü andıran tozsuz yolun dışı, "off-road" yapmak isteyenlere engebeli bir arazide bodur otlar arasında yol alma imkânı verir. Çapı 4 km'ye olan Meke Tuzlası krater gölünün içinde oluşan volkan bacası örneği adacıklar, doğa tutkunlarına görsel lezzet sunar.

Meke Gölü'nden Karapınar'a girişte yolun sonunda ve biraz içeride bulunan tepeler yoldan dikkat çekmese de "Ketirlik" adıyla anılır ve ilginç bir kaya kütlesi barındırır. Doğanın bir hayli bonkör davrandığı bölgedeki doğal kır çiçekleri, yosun yüzlü kayalar makro fotoğraf çekimlerine meraklı olanların ilgisini çekecektir.

  

                                                       Meke Gölü'nün son yıllarda kurumaya yüz tutmuş görüntüsü

b. Acıgöl

Konya ili, Karapınar ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik maar gölüdür. (Maar, püskürme veya patlamayla birlikte lav ve magmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış bir kraterdir.) Meke Gölünün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar-Ereğli yolu üzerinde 8 km'dedir. Denizden yüksekliği 988 m, alanı 400 hektar, elips biçimlidir. Genişliği 1750 m-1250 m kadardır.

Volkanik alanlarda patlamalarla oluşan çukurlarda maar gölleri oluşur. Acıgöl de Karacadağ'ın güneydoğu kenarında oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfattan dolayı suları acı-tuzludur. Bu nedenle içinde mikroskobik de olsa canlı yaşamaz.

                                  Herhangi bir canlının yaşamadığı Acı Göl

c. Çıralı Göl

Konya'nın Karapınar ilçesine 26 kilometre uzaklıktaki, deniz seviyesinin 80 metre kadar altında bulunan Çıralı Göl, yerli ve yabancı turistlerin, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Birbirlerine koridorlarla bağlı mağara ve yeraltı şehirlerinin girişlerindeki göl manzarası bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Ağız çapı 375, derinliği ortalama 35 m olan Çıralı Gölün 500 bin metreküp su kapasitesi bulunmaktadır. Oluşumuyla ilginç bir coğrafi yapıya sahip olan göl, doğa tutkunu yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Dünyanın dört bir yanından gelerek gölün serin sularında yüzen turistler, göl kenarına kurdukları kamplarda doğayla baş başa kalmanın keyfini çıkarmaktadır.

Kurakık sebebiyle Çıralı Gölünün tabannda görülen su birikintisi

d. Meyil Gölü:

İlçe merkezinin 35 km kuzeybatısındadır. Daireye benzer biçimdeki gölün uzun ekseni 1 kilometre, kısa ekseni 900 metre civarındadır. Obruk yamacının kuzey bölümü daha dik ve yüksektir. Güney yamacı ise daha az eğimli ve alçaktır. Obruk içinde, göl kıyısına inen yol, daha az eğimli olan güney yamaçtadır. Maksimum derinliği 40 metre olan gölün su rezervi oldukça fazladır. Buradan yaklaşık 20 metre yukarıya su basılarak sulama suyu temin edilir. Çünkü gölün suyu tatlıdır. Zaten bu yüzden gölde çeşitli canlılar da (balık, su yılanı, kurbağa gibi) yaşamaktadır. Derinliği 40 metredir.

Meyil Obruk Gölü, sıcakların artması ve su seviyesinin azalmasıyla, sudaki artemia salina türündeki bakteriler nedeniyle yılın sıcak zamanlarında pembe renge bürünerek dikkatleri üzerine çeker.

    

                                               Meyil Gölü yılın sıcak ve kurak aylarında pembe renge bürünür

e. Obruklar

Obruklar, karstik çözünme sonucu oluştuğu gibi, karst çukurlarının tavanlarının çökmesiyle oluşur. Obrukların derinlikleri birkaç metreden başlayarak birkaç yüz metreye kadar inebilir. Bazılarının biçimi silindire benzer ve dibi görünür, bazılarında ise görünmeyen dip kısım bir mağaraya açılır ve çok derinlere kadar iner. Obrukların bazılarının dibinde su, bazılarında ise karbondioksit ve kükürtlü gazlar vardır. Karapınar'daki obruklardan bazıları şunlardır: Küçük Sekizli Yaylası Obruğu, Kolca Yaylası Obruğu, Akören Obruğu, Putur Obruğu, Yarım Obruk, Çifteler Obruğu, Akobruk, Dikmen Obruğu, Büyük Fidancı Obruğu, Hamam Obruğu.

             Bazı obruklar yakınlığı sebebiyle yerleşim yerlerine tehdit oluşturmakta

f. Sultan Selim Camii ve Külliyesi

Konya ilinin Karapınar ilçesinde bulunan cami 1563 yılında Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Külliye halinde kurulan yapı, cami, imaret, bedesten, han ve hamamdan oluşuyor. Caminin çevresindeki külliyenin yapılma amacı İstanbul-Bağdat posta ve ticaret yolunun güvenliğini sağlamaktır. Yapılan bu külliye çok sistematik bir şekilde imar edilmiştir. Hamam günümüzde müze olarak kullanılırken, bedesten çarşı olarak han da kafeterya olarak kullanılmaktadır.

Caminin kapısı, hanların kapısı ve çeşme aynı hizadadır. Caminin kapısından çeşme çok rahat görülmektedir. Hanın kuzeyden güneye uzunca bir avlusu ve dört tarafa açılan bir kapısı vardır. Kapılar ve hanlar kesme taşlarla yapılmıştır. Bu taşlar birbiriyle çok sıkı birleştirilmiştir. Hanların içine aş evi, ambar, imarethane, at ahırı, dinlenme odaları gibi binalar yapılmıştır.

Caminin üzeri kurşunla kaplı büyük bir kubbe ile örtülüdür. Caminin girişinde 6 adet beyaz mermer sütuna oturtulmuş 5 adet küçük kubbe de bulunmaktadır. Caminin inşasında kullanılan mermerler Karapınar Yöresinde bulunan ve Göktaşı adı verilen koyu gri renkli maddeden yapılmıştır. Giriş kapısının üzerindeki mermer taşlar dişli olarak birbirine geçirilmiştir. Caminin giriş kapısı üzerindeki kitabede şu dua yazar: “Ey Rabbimiz! Bu binayı bizden kabul et ve fazlın ile tövbemizi kabul ederek bize doğru yolu göster. Bu yüksek cami tamam olunca Rabbimiz en yüksektir. Allah onu kabul etsin!”

Caminin kapısı iki kanatlı ve ahşaptır. Kapılar geçmeli olarak yapılmıştır. Bronz kilit ağızları ve halkaları ile bezenmiştir. Caminin içinde pencereleri içten kapatan tahta kapaklar geometrik şekillerle süslenmiş ve irili ufaklı toplam 21 adet pencere yapılmıştır. Üst bölümdeki kafes şekilli pencereler küçük küçük geometrik şekillere bölünmüş ve bu bölümlere renkli camlar yerleştirilmiştir. Büyük kubbe tromplar üzerinde yükselmiş ve tek kubbe usulü yapılmıştır. Caminin içi, kubbe ve tromplar göz kamaştıran bitkisel çiçek motifleriyle süslenmiştir.

Külliyenin dış bölümünde  Valide Sultan Hamamı bulunmaktadır. Bu hamam II. Selim’in annesi Hürrem Sultan tarafından hayrat olarak yaptırılmıştır. Hamam tam bir kare biçimindedir. Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Doğuda ve batıda olmak üzere 2 adet kapısı vardır. Sultan Selim Camii ve Hürrem Sultan Hamamı yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde  yerli ve yabancı turistlere hoş gezilebilir bir hale getirilmiştir.

                                                               Sultan Selim Camii ve Külliyesi

g. Çarşı Çeşmesi

Çeşme, Selimiye Mahallesi Selimiye Külliye çarşısının karşısındadır. Bulunduğu meydanın simgesidir.

Sultan II. Selim, Konya şehrinde vali iken, Karapınar’a yaptırdığı külliye için: Padişah olduktan sonra Karacadağ’ın ovacık yaylasından memba suyu getirtmiş ve 1569 yılında bu çeşmeyi yaptırmıştır. Çeşmenin mimari Mimar Sinan’dır.

Çeşmenin üzerinde iki ayrı mermer üzerine yazılmış Farsça kitabe bulunur. Kitabeye göre, çeşme hicri 977 yılında yaptırılmıştır. Mimari tarzı klasik üsluptadır. Çeşmenin yapımında muntazam yontu taş malzeme kullanılmıştır. Çeşmenin ön kısmında bulunan dikdörtgen yalak ızgara ile kapatılmıştır. En son yapılan restorasyon çalışmalarında: çeşmenin bitişiğinde yapılan kazı çalışmaları sonucu, dikdörtgen formlu birbirine bitişik üç adet yalak ortaya çıkarılmış ve bitişiğinde oval ağızlı bir kuyu bulunmuştur. Kuyunun ağzı betonarme bir kapakla kapatılmıştır. Kuyu kapağının 1962 yılında yapıldığı yazılıdır. Bu tarihi 3 yalak ve oval su kuyusu cam çerçeve içine alınarak korumaya alınmıştır.

  

               Külliyenin parçası olan çeşme ve cam çerçeve içerisindeki tarihi yalaklar

h. Asman Kalesi

Asman Kalesi Karapınar Yeşilyurt kasabası Ovacık yaylasına çıkış yolundadır. Karacadağ in eski zamanlardan günümüze yerleşmeye uygun korunaklı yapısı sebebiyle bu dağın neredeyse her stratejik noktasına bir kale yerleştirilmiştir.

Mennek ve keçi kalelerini doğudan gören ve Ovacık yaylasının girişine hâkim batı yüzünde 1650 metre yüksekliğe kurulan Asman kalesi 200 metreyi bulan güney, kuzey ve batı duvarları ile keşfedilmemiş antik bir değer. Muhtemel Hitit ve doğu Roma hâkimiyetine ev sahipliği yapmış kale içinde kuzey ve güney duvarlarından iki sağlam giriş kapısı hala görülmeye değer muazzam taş ustalığının eserleridir. Kale içinde yerleşme izleri hala görülebilir.

Mennek kalesine bakan Doğu tarafında kemeri bozulmamış burç ve odalar mevcuttur. Ovacık yaylasından ya da yaylaya çıkan yoldan bir saatlik bir tırmanışla ulaşılabilir. Kalenin Doğu tarafı 30-40 metrelik kaya duvarlarından ve sarp yamaç yüzeyden oluşmaktadır. Kalede inşa yapısı olarak çevredeki bazaltik volkanik yapıdan yararlanılmıştır. Kaleye çıkan yolda bol miktarda meşe ağaçları yer kaplamaktadır.

                Karacadağ tepelerinde Asman Kalesi'nin kalıntıları görülmekte

i. Mennek Kalesi

Karacadağ’ın en yüksek zirvesinde ve orta kısmında en korunaklı yerinde kurulan kale ve bu antik kent muhtemel Hitit çağı yerleşmelerindendir.

Günümüze kadar ulaşan dış ve iç surları köşegenlerinde burçları ve çıkışında yolları hâlâ sağlam bir şekilde ayaktadır. 5 metreyi bulan volkanik kayaçların bloklar şeklinde kesilerek kale ve sur yapılarında nasıl kullanıldığını gören ziyaretçileri hayran bırakmaktadır. İç Anadolu’nun en korunaklı ve en büyük meşe ormanlarını içinde barındıran Karacadağ’ın zirvesi 2030 metredir. Araştırmalardan bu bölgede bulunan yüksek tepelerin bir zamanlar Hititlerin korunaklı kaleleri ve askeri yapıları olduğu anlaşılmaktadır. Bu ormanlık alanla bol miktarda yılkı atı da görmek mümkündür.

                                     Mennek Kalesi'nin havadan görüntüsü

j. Akören Oymalı Yeraltı Şehri

MS 8 ve 10’ncu yüzyıllar arasında, bölgede yaşayanlar, Arap akınlarından korunmak için Karacadağ vadilerinde yeraltı şehirleri yapmışlardır.

Savunma amaçlı yapılan bu yeraltı şehirlerinde: kilise, sarnıç, zindanlar, odalar, galeriler ve hava bacaları bulunmaktadır. Galerilerin geneli, sadece bir insanın geçebileceği büyüklüktedir. Şehirler ise, zaman içinde odalar eklenerek büyütülmüştür. Oda tavanlarındaki basıncı azaltmak için, tonozlu sistem uygulanmıştır. Bazı galeriler kuyu tipindedir. Yanlarda ayak koymak için kertikler açılmıştır. Burada: çocukları ve eşyaları indirmek için, makara sistemi kurulmuş ve böylece dünyanın ilk asansörü oluşturulmuştur.

              Yeraltı şehirlerinin giriş kapısı

KARAPINAR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

İlçe Müftülüğünde 2 vaiz, şube müdürü, din hizmetleri uzmanı, şef, 3 v.h.k.i., 1 hizmetli, 1 şoför olmak üzere toplamda 10 personel kadrosu vardır. Müftülüğün TDV’na ait 1 adet lojmanı, 1 adet de Skoda marka Octavia 2015 model aracı vardır.

2018 yılında hizmete açılan Karapınar İlçe Müftülüğü yeni hizmet binası Merkez Kız Kur’an kursu ile aynı binada yer almaktadır.

İlçe merkezinde 41, kasaba, mahalle, köy ve yaylalarda 52 olmak üzere toplamda 93 cami bulunmaktadır. Camilerimizin 17’sinde müezzin kayyım kadrosu mevcutken, bu camilerin 54’ünün lojmanı vardır.

İlçede 1’i yatılı erkek, 1’i yatılı kız, 9’u 4-6 yaş, 9’u ihtiyaç odaklı olmak üzere toplamda 20 adet Kur’an kursu bulunmaktadır.

                  Karapınar İlçe Müftülüğü ve Merkez Kız Kur'an kursu binası

Kaynak:

http://www.konya.gov.tr/karapinar

http://www.karapinar.gov.tr

http://karapinar.meb.gov.tr/

https://www.karapinar.bel.tr/karapinar-tarihi

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karapınar

http://www.karapinartso.org.tr/tarihi-ve-kulturel-degerler

https://www.enerjiatlasi.com/gunes/karapinar-yeka-11.html

https://www.gezi-yorum.net/etiket/karapinar-gezilecek-yerler/

Anadolu Ajansı / Fahri Mithat Korkusuz

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Medeniyetler Şehri KONYA", Yayın No: 21, Basım Tarihi: Kasım 2015.

* Görsellerin bir kısmı izin alınarak @karapinagram instagram hesabından ve Karapınar Belediyesi paylaşımlarından alınmıştır.