04.04.2024

“Medeniyetimiz barış içerisinde yaşama tecrübesini dünyaya tanıtan bir medeniyettir”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Edirne Valiliği tarafından düzenlenen “Selimiye Gölgesinde Edirne-Balkan Buluşması İftar Programı”na katıldı.

Selimiye Meydanı’nda yapılan programdaki konuşmasında Başkan Erbaş, ramazan ayının kardeşlik, birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma ayı olduğunu söyledi.

“Balkanlar barış içinde birlikte yaşama tecrübesinin yaşandığı bölgelerden birisi”

İslam medeniyetinin sevgi, saygı, sadakat medeniyeti olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Medeniyetimiz inançları, kültürleri, renkleri farklı olmasına rağmen çok farklı özelliklere sahip olan insanlarla bir arada, barış içerisinde yaşama tecrübesini dünyaya tanıtan bir medeniyettir. İşte Balkanlar bu tecrübenin yaşandığı en önemli bölgelerden birisi. Şu anda burada onun bir örneğini yaşıyoruz. Ne mutlu bize ki böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. İnancı, mezhebi, kültürü, ırkı dili ne olursa olsun birlikte yaşama tecrübesi bizim bütün dünyaya örnek gösterebileceğimiz ve şöyle tarihimize baktığımız zaman bizim için mutluluk verici bir konu.”

“Birbirimizin yaşantısına, inancına, mezhebine, kültürüne saygı göstermemiz lazım”

Başkan Erbaş, “Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız” hadis-i şerifini hatırlatarak, “Onun için ‘s’ ile başlayan bazı kavramlar var. Toplumumuzda o kavramların oluşması için hepimiz birlikte gayret etmeliyiz. Bunlardan birisi sevgi, bir diğeri saygı. Sevgimizi birbirimize göstereceğiz. Sevgiyi göstermeden nasıl bir arada huzur içerisinde yaşayacağız? Birbirimizin yaşantısına, inancına, mezhebine, kültürüne saygı göstermemiz lazım. Bu saygı olmadan nasıl barış içerisinde yaşarız? Bir diğer kavram sadakat, birbirimize karşı dürüst, sadık ve sadakatli olacağız. Sadakat olmazsa birbirimize nasıl güveniriz?” dedi.

“Herkes Rabbimizin mağfiretine koşmak için ramazanı idrak etti”

Toplumun sevgi, saygı, sadakat ve sabırla hareket etmesi durumunda insanlığın selamete ulaşacağını ifade eden Başkan Erbaş, “Ramazan ayı bize bunları öğretiyor. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Rabbinizden mağfirete, affa, bağışlanmaya koşunuz’ buyurmaktadır. Ramazan ayında inşallah mümkün olduğunca Rabbimizin bu emrine uymaya gayret etmişizdir. Çoluk çocuk, genç, yaşlı herkes Rabbimizin mağfiretine koşmak için ramazanı idrak etti.” diye konuştu.

Programa, Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Bulgarsitan Filibe Valisi İliya Zümbilev, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş, Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet, Yunanistan’ın Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Başkanı Senad Halitoviç, Arnavutluk Elbasan Toplum Lideri Ardit Selmani, Karadağ İslam Birlik Başkanı Rifat Feyziç, Türkiye’nin Burgas Başkonsolosu Tolga Orkun, Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngürü, Hırvatistan’ın İstanbul Başkonsolosu İvana Zerec, Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Boristlav Dimitrov, Romanya’nın İstanbul Başkonsolosu Madalina Dinu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İdris Fazlıoski, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Bulgar Ekzarhlığı Kilisesi Vakfı Başkanı Dimitri Yotef, Batı Trakya Türkleri merhum lideri Dr. Sadık Ahmet’in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, Bulgaristan’ın bölge müftüleri ile vatandaşlar katıldı.