26.10.2020

İLÇE MÜFTÜSÜ EKREM AKMANŞEN'DEN MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI (26 EKİM-1KASIM 2020)

“PEYGAMBERİMİZ VE ÇOCUK”

Aziz Kardeşlerim!

28 Ekim Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece, Habib-i Kibriya Muhammed

Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Gecesini (28 Ekim Çarşamba 2020 Miladi / 12 Rebiulevvel 1442 Kameri)  idrak edeceğiz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid-i Nebi Haftasını kutlayacağız. Başkanlığımız bu yıl Mevlid-i Nebi Haftasının temasını “Peygamberimiz ve Çocuk” olarak belirlemiştir. Bu vesileyle Peygamberimiz’i (sas) daha yakından tanımaya, anlamaya ve bilhassa çocuklarla iletişimini yeniden hatırlayarak hayatımıza taşımaya gayret edeceğiz.

O (sas), ÇOCUKLARA GÜVENİRDİ, ÇOCUKLAR DA O’NA

O (sas), ÇOCUKLARI DİNLERDİ, ÇOCUKLAR DA O’NU

O (sas), ÇOCUKLARA DEĞER VERİRDİ, ÇOCUKLAR DA O’NA

O (sas), ÇOCUKLARI SEVERDİ, ÇOCUKLAR DA O’NU

Çocuk, aileye Allah tarafından bahşedilmiş nimetlerin en sevimlisidir. Çocuk evin bereketi, hayatın neşesi ve ailenin umududur. Anne ve babanın geleceğe eser bırakma, adını yaşatma, neslini sürdürme dileğidir. Kur’an’ın ifadesiyle ‘göz aydınlığı’, emanetlerin en hassası, varlığı ve yokluğu ile imtihan vesilesidir.

Aile için olduğu kadar toplum için de her çocuk bir değerdir. Hakları, ihtiyaçları, yetenekleri ve potansiyeli ile her çocuk toplumun geleceğini inşa edecek yapı taşı olarak özenle korunmalı ve yetiştirilmelidir. Çocuğa verilen emek, aslında toplumun geleceğine yapılan yatırımdır.

Günümüz dünyasında maalesef pek çok çocuk, inanç, ibadet, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel haklarından mahrum kalmakta; taşıyamayacakları bedensel ve duygusal yükler altında ezilmektedir. İnsanlığın geleceği olan çocuklar, zulüm ve vahşetin, savaş ve şiddetin karanlığında yok olmaktadır. Terör örgütleri tarafından körpe dimağları zehirlenerek kalem tutacak ellerine silah verilmektedir. Diğer taraftan hak ettiği ilgi, eğitim ve desteği bulamayan çocuklar zararlı alışkanlıklara adım atabilmekte; eğlendirirken zehirleyen, sahte zaferlerle saatlerce meşgul eden bağımlılıklara maruz kalabilmektedir.

Yüce Rabbimizin bizlere emaneti olan çocuklara sahip çıkmak, onların korunması ve sağlıklı bir şekilde yarınlara hazırlanması için çözüm üretmek hepimizin görevidir. Bu bağlamda, Kur’an ve sünnetten beslenen sağlam referanslarla ve değişmez sabitelerle bugünün ailelerine, kurum ve kuruluşlarına rehberlik edecek akademik çalışmalara ihtiyaç vardır. Çocuk olmanın dünü, bugünü ve yarını ile ele alındığı, Hz. Peygamber’in örnekliğinde çocuğun bütün boyutları ile konuşulduğu programlar, ülkemiz ve İslam dünyası adına önem arz etmektedir. Bu sebeple, 2020 yılı Mevlid-i Nebi Haftası temasını “Peygamberimiz ve Çocuk” olarak belirleyen Başkanlığımız tarafından, 06-08 Kasım 2020 tarihlerinde Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu düzenlenecektir.

Efendiler efendisi, Hz. Muhammed Mustafa (sas)’nın nübüvvetiyle karanlıklar içerisinde kaybolmuş olan insanlık, O’nun rehberliğiyle yeniden doğru yolu bulmuştur. Zulmetten nura, dalaletten hidayete kavuşmuştur.

Değerli Kardeşlerim!

Şükürler olsun ki Rabbim bizleri de numune-i imtisal olan Hz. Muhammed’e ümmet eyledi. Ona layık ümmet olmanın gayretinde olalım. Sünnet-i Seniyyesini yaşama konusunda gafil olmayalım.

Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle İlçe Müftülüğümüz tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler şunlardır:

-           28 Ekim 2020 Çarşamba günü bütün camilerimizde yatsı namazından önce Mevlit Kandili Programı icra edilecektir.

-           Din Görevlilerimiz tarafından ahirete irtihal eden tüm kardeşlerimiz için Hatm-i Şerif okunacaktır.

-           Bayan vaizelerimiz tarafından sosyal medya üzerinden 28 Ekim 2020 Çarşamba günü saat 14:00 ve 21:00’de “Peygamberimiz ve Çocuk” konulu program icra edilecektir.

-           Prof. Dr. Faruk BEŞER tarafından 28 ve 29 Ekim 2020 tarihlerinde saat 21:00’de online olarak görevlilerimize yönelik “Peygamberimiz ve Çocuk” konulu program icra edilecektir.

-           Konya İl Müftülüğümüzün hafta ilgili yapmış olduğu program ve paylaşımlar ilçe müftülüğümüzün sosyal medya hesaplarından paylaşılacaktır.

-           İlçe Müftümüz Ekrem Akmanşen Çumra Anadolu Lisesi öğrencilerine 28 Ekim Çarşamba günü saat 16-17 arasında online olarak “Peygamberimiz ve Çocuk” konulu sohbet yapacaktır.

Değerli Kardeşlerim!

Bu vesileyle Mevlid-i Nebi haftamızı ve gecemizi tebrik ediyor, haftamızın İslâm âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Salat-ü Selam, Tahiyyat-ü İkram O’nun üzerine olsun.

Ekrem AKMANŞEN

İlçe Müftüsü