30.09.2016

Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Münasebetiyle Basın Toplantısı Yapıldı

01-07 Ekim 2016 Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında, kamuoyunu bilgilendirmek üzere Konya İl Müftülüğü Hacıveyiszade seminer salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiber ve Karatay İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Arslantürk katıldı.

Basın toplantısında konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar şunları kaydetti;

Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değil, aynı zamanda toplumsal birlik ve bütünleşmemizi sağlayan, kalplerimizi birleştiren, sanat ve estetik alanında ulaştığımız seviyeyi sergileyen mimari şaheserlerdir.

Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslâm beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minareleriyle camilerimizdir. "Toplayan bir araya getiren" anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükuya varıp secde ettikleri kutsal mekanlardır. Her inanca göre, ibadetlerin yapıldığı yerlere farklı isimler verilmiştir. Müslümanlar tarafından Mabed teriminin karşılığı olarak, Mescid ve Cami isimleri kullanılmıştır. İslam dininde, dünyanın her tarafında Mabed olarak Cami'nin başka bir alternatifi de yoktur.

Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirici, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir. Kadın-erkek zengin-fakir, köylü-kentli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç, herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır.

Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder." (Tevbe: 9/18) mealindeki ayet-i kerime ile, Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) “Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder.(Buhari Salat,65) v.b. hadis-i şerifler, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegane amil olmuştur.

İslâm’da, toplumun merkezinde yer alan Camiler, İslam kültür ve medeniyetinin oluşup gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Hz. Peygamber, İslam’ı kurumsallaştırmaya camiden başlamış, hicretten hemen sonra inşa ettiği Mescid-i Nebevi’yi, bireysel ve sosyal pek çok ihtiyacın karşılandığı bir merkez haline getirmiştir.

Değerli Basın Mensupları;

Toplu ibadet yerleri olan camilerimizin ve çevresinin yılda hiç olmazsa bir defa umumi bakım ve temizliğini yapmak, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yaygınlaşmasını sağlamak, dini ve milli bütünlüğümüzü canlı tutmak amacıyla Devlet Bakanlığının onayı ile 1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arası “Camiler Haftası” olarak kutlanmakta iken, yine Devlet Bakanlığının 2003 yılındaki bir onayı ile haftanın ismi "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak değiştirilmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, 2016 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenecek etkinliklerde “Cami ve Kitap” temasını ana konu olarak kararlaştırmıştır. Merkez ve taşra ilçe müftülüklerince hafta boyunca yapılacak faaliyetlerde bu konu işlenmeye çalışılacaktır.

 

Değerli Basın Mensupları;

İslam, bir ilim ve irfan dinidir. Öğrenmeye, öğretmeye, incelemeye ve araştırmaya büyük önem vermiştir. Bilindiği gibi dinimizde ilk emir “Oku” şeklinde gelmiştir. Böylece daha başlangıçta Hz. Peygamber’e gelen ilk vahiy ile okumak emredilmiş ve insanın bilmediğini öğrenirken istifade ettiği kalemden ve öğretmekten bahsedilmiştir. İlk gelen ayetlerde “Yaratan Rabbinin adıyla oku O, insanı “alak”dan yarattı. Oku, Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir” buyrulur.

Cenab-ı Hak, Hz. Peygamber’e ilmin dışında herhangi bir şeyi kendisine artırması için dua etmesini emretmemiştir. Sadece “Rabbim İlmimi artır de”, buyurmuştur. Çünkü okumak sayesinde elde edilen ilim, bitmek tükenmek bilmeyen bir hazinedir. İlim, yalnızca sahibine değil, başka insanlara, hatta diğer canlılara da yarar sağlar. Hz. Peygamber de çeşitli hadislerinde ilmi ve ilim sahibini övmüş, Müslümanları ilim öğrenmeye, okumaya teşvik etmiştir: “Yalnız şu iki kimseye gıpta edilir: Birincisi Allah’ın kendisine ihsan ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse, ikincisi Allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimsedir”

Yüce dinimiz İslam’da okumak, ilim tahsil etmek beşikten mezara kadardır. Yani maddi ve manevi ilimleri kabiliyetimiz ve imkanlarımız ölçüsünde her yaşta öğrenme durumundayız. Fert ve toplum olarak refah ve huzur içerisinde, milli birlik ve bütünlüğümüzü muhafaza ederek, ülkemizin ve milletimizin dünyada modern, kalkınmış, refah düzeyi yüksek, insanca yaşam kalitesi oldukça mükemmel bir seviyeye gelmesini istiyorsak; okumalıyız, okutmalıyız, ilme, eğitime-öğretime büyük önem verilmelidir.

Değerli Basın Mensupları;

Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle, tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik kampanyaları, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, Resmi Kurum ve Kuruluş ziyaretleri, camilerde kütüphane düzenleme çalışmaları, kadınların ve çocukların, yapılan hizmetlerden yararlanabileceği mekanların oluşturulması, ücretsiz kitap dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, TV ve radyo programları, hatim ve mevlit programları; Bu hafta münasebetiyle yapılan, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık, Hutbe ve şiir yazma, etkili hutbe okuma, güzel ezan okuma yarışmalarında dereceye girenlere, çeşitli alanlarda üstün başarı gösteren ve yıl içinde emekli olan görevlilere plaket sunumu programları planlanmış olup hafta içinde uygulamaya konulacaktır.

İl Müftülüğü ile Merkez İlçe Müftülüklerince Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile ilgili olarak;

                  03 Ekim 2016 Pazartesi günü;

Saat 12:00'da Emekli Müftü ve Vaizler ile Otel Bera (Selçuklu)'da Kaynaşma Yemeği

Saat 14.00'da, Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda “Açılış Programı ve Konferans”,

Saat 19.00'da ise Beyzade Kız Öğrenci Yurdunda kız öğrencilere yönelik “Yaşam Kitapla Güzeldir” konulu konferans,

04 Ekim 2016 Salı günü;

     Saat 09.00'da Selçuklu Müftülüğü organizesiyle Hacıveyiszade Camii önünde “Kan Bağışı” Kampanyası,

     Saat 10.00'da Nakipoğlu Hastanesi ve  Dr. Faruk Sükan Kadın Doğum Hastanesinde  “Okuyan Anneden, Okuyan Geleceğe” konulu konferans,

     Saat 19.30'da ise Meram Arifan Kız Yurdunda kız öğrencilere yönelik “Gençlik ve Okuma Bilinci” konulu konferans,

05 Ekim 2016 Çarşamba günü;

     Saat 11.00'da Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ'ın katılacağı, Esader Valide Sultan Kur'an Kursu Açılışı,

06 Ekim 2016 Perşembe günü;

     Saat 14.00'da, Gül Madde Bağımlıları Derneği'nde “Maddeden Kitaba, Kitaptan Hayata” konulu konferans,

07 Ekim 2016 Cuma günü;

     Saat 12.00'da Hacıveyiszade Camii'nde İl Müftüsü Prof. Dr. Ali AKPINAR tarafından “Cami ve Kitap” konulu vaaz,

     Saat 12.00'da, Meram Müftülüğü organizesiyle Kapu Camii'nde “Mevlid” programı,   

     Saat 12.00'da, Karatay Müftülüğü organizesiyle Aziziye Camii'nde “Kur'an-ı Kerim Ziyafeti”,   

     Saat 14.00'da, bayanlara yönelik Selçuklu Sille Çay Camii'nde  "Peygamberimizin Hayatını Oku/yorum"  konulu siyer yarışması,

     Saat 17:00'da Meram Diltaş Sosyal Tesislerinde, Camileri Temizleme Derneği’nce tüm Personel için düzenlenen “Kaynaşma Yemeği”nde, başarılı personele adı geçen dernek tarafından verilecek ödül töreni,

     Saat 19.30'da Selçuklu Hacı Avni Urgancı Kız Öğrenci Yurdunda "Hadislerle İslam Oku/yorum" Hadis okuma programı,

    Hafta içinde muhtelif zamanlarda “Radyo-Televizyon Programları”

    planlanmış olup hafta boyunca uygulamaya konulacaktır.

Bu vesileyle 02 Ekim 2016 Pazar günü idrak edeceğimiz, hicri yılbaşının 1438. Yıldönümünün ve Camiler ve Din Görevlileri Haftasının başta Din görevlilerimiz ve halkımız için hayırlara vesile olmasını diler, ilginizden dolayı hepinize teşekkür ederim.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 30/09/2016